Семейства с домашни любимци

t1larg.pet.baby.giМного семейства съжителстват с домашен любимец и същевременно имат малко дете. Добри приятели обаче наскоро се принудиха да се разделят с дългогодишния си съквартирант – красив лабрадор, който си взеха веднага щом се събраха да живеят заедно преди пет години.

Причината бе, че наскоро им се роди дете и бебето развило някаква алергична кожна реакция. Минаха през хиляди изследвания и се оказа, че проблемът е кучето. Преди време заедно бяхме търсили  информация доколко е възможно децата да бъдат податливи на алергии при наличието на домашно животно. Много сайтове, форуми и дори специалисти опровергават твърдението, че при съжителство с котка или куче детето е по-чувствително. Даже дечицата, родени в семейства с домашен любимец  имат по-силен имунитет срещу  алергии. Да, но в това младо семейство се случи точно обратното. Избор в техния случай дори нямаше. Кучето трябваше да напусне квартирата им.

Съдействах им и подариха лабрадора на съседите ми – добри хора, които отдавна се замисляха дали да не си вземат домашен питомник. Сега се отнасят с грижа към новия член от семейството. От своя страна кучето преживя мъчно раздялата с предишните си собственици. Въпреки че често го посещават, привързаността си остава. Цяла седмица скърбял – не искал да се храни, да пие, не тичал на разходките. Няколко седмици по-късно, доколкото разбрах, се чувствал по-добре. Свикнал е с новия си дом. Гледам ги да се разхождат сутрин в парка, играят с гумена топка. Надявам се нещата наистина да са се нормализирали.

Конкретният случай е един пример за риска, който се крие в съжителството в едно семейство на малко бебе и домашен любимец. При някои хора изобщо не се получават такива неприятни ситуации и никога не е било нужно да се прави какъвто и да било компромис, но ето, че тъкмо в семейството на най-добрите ми приятели се случи. В заключение ще каза, че няма нищо категорично на този свят. Всичко е строго индивидуално. Макар някои хора убедено да твърдят, че бебе и животинче не си пречат – дано да не им се случва обратното. Всичко зависи от нежния организъм на детето.

Изводът: Едно семейство винаги трябва да има предвид риска да станат родители и да продължат да гледат домашен любимец.