Повдигнете нивото си на позитивизъм

positivity-ratioАко положителните ни емоции са 3 пъти повече от негативните, то първите могат да имат траен ефект върху щастието ни. Така казва науката, а с нея не се спори, там всичко е факти, изследвания и логика :). Позитивните преживявания ни карат да изпитваме приятни емоции, макар и краткосрочно. Но когато тези емоции са достатъчно много, те ни помагат да се справим с някои неприятности, с които се сблъскваме в ежедневието. Ако се чувстваме добре сега, това спомага да се чувстваме добре и в някакъв бъдещ момент.

Като за начало в опита си да повдигнете нивото на позитивните си емоции може да направите следното: записвате си ги на лист хартия – например радост, вдъхновение, спокойствие, смях, благодарност и т.н. Избирате си една емоция и записвате какво ви кара да я чувствате, както и какво сте правили и къде сте били в онзи момент. Сега помислете какво би ви накарало отново да я почувствате и предприемете действия в тази насока. Направете същото за всички останали положителни емоции от списъка. Няма нищо лошо в това съзнателно да предизвиквате позитивни емоции, вместо да ги чакате от външния свят.

Сами виждате, че това не е някаква свръх оригинална формула за позитивизъм, но предполагам, че не сте се сещали за тези неща, защото не сте се замисляли надълго и нашироко по въпроса. Понякога най-простичките неща са най-неочевидни. С един такъв разбор на позитивните емоции, които сте и ви се иска да продължавате да изпитвате, ще можете сами да ги контролирате и насочвате в правилната посока. Това е и начин да вземете щастието си в свои ръце, предизвиквайки го чрез натрупване на положителни преживявания.