Не трябва да се плашим от прегледите

Когато се чувстваме физически и психически добре, можем спокойно да гледаме напред в бъдещето и да се грижим за хората, които обичаме. Затова, драги мои читатели, не забравяйте да обръщате повече внимание на себе. Особено при заболявания, за които не знаете почти нищо…

doktorНаскоро четох материал в онлайн здравна медия, публикуван след консултация с колоректален хирург от медицински център „Фама‟ – Пловдив. Изборът на редактора на сайта – да посвети статия на проблемите в аналната област, ми направи много добро впечатление, тъй като тези заболявания са често срещани, а допълнителната информация за тях винаги е от полза.

Във въпросната статия специалистът проктолог д-р Антон Тодоров бе дал сведения за аналната фисура. Това заболяване е едно от най-болезнените, защото говорим за открита цепнатина на нежната лигавица на правото черво. Понякога тя може да се развие хронично и да се превърне в исхимична язва. Много хора търпят почти до последния момент, не от срам, а страхувайки се от самия преглед. Свързват го с болезнени инструментални изследвания, които ще нанесат психологическа травма. И действително, в много направления на медицината пътят към диагностицирането е един от най-неприятните моменти. Повечето пациенти не разбират същността на изследването, а липсата на знание относно протичането му води до стрес и забавяне на лечението.

Както при редица други заболявания, така и при установяването на анална фисура прегледът е от изключителна важност, за да се избегне вероятността от редките и опасни – като болест на Крон или Хроничен улцерохеморагичен колит (ХУХК), които протичат с изключителни усложнения. Ранното им откриване е в полза на самия пациент. Аналната фисура не изисква сложни инструментални изследвания, както казва самият д-р Тодоров в статията за успокоение на заболелите. Потенциалният пациент не трябва да се притеснява и от операция, тъй като тя се прилага само след като лекарят е сигурен, че не може да помогне по друг начин. А преди това има много нови медикаменти за локално приложение, които гарантират над 70% възможност за оздравяване без хигургична намеса.