Съвети за по-голяма толерантност (част 2)

Здравейте! Ето, че се срещаме отново, макар и виртуално. В предишната си статия в блога ми започнах темата за толерантността. Сега ще я продължа, като ще ви дам няколко съвета, които ще ви помогнат да станете по-отворени в тази насока и ще разберете кои са грешките, които трябва да избягвате.

Със сигурност често сте имали ситуации, в които не сте могли да разберете решение, изказване или действие на друг човек. Реакцията ви в такива моменти показва колко толерантни сте. Ако искате да работите върху личната си толерантност, предлагам ви няколко опорни точки.

Отразяване на поведението ви
Винаги се опитвайте да работите върху толерантността си. Никой не е съвършен. Винаги ще има ситуации, в които ще се съмнявате в поведението си и може би дори да го класифицирате като грешно. Редовното отражение ви помага да разберете собственото си поведение и да го промените.

Бъдете уважителни
Дори ако не сте напълно съгласни с вашите събеседници, от решаващо значение е да не реагирате неуважително. В противен случай винаги ще осъждате решенията на другите хора. Вашето уважение към съответния човек може бързо да се загуби. За да се избегне това, най-добре е да се опитате да разберете и да уважавате личния подход и същност на съответната личност. Може би това ще ви помогне да разберете по-добре поведението на другия човек, без да промените вашето лично мнение.

Бъдете съпричастни
Това може да бъде много полезно, ако се поставите за кратко на мястото на другия човек. Опитайте се да видите света през неговите очи. Всеки има своята истина, в която вярва, но това не означава, че е напълно прав за нещо или пък греши. Хората сме различни, с различни истории, преживявания и емоции. Трябва да се уважаваме взаимно, да се разбираме и подкрепяме, за да изградим пълноценни отношения и да запазим човечността си.