Правилно ли се хранят децата ни?

От днес децата ни тръгват отново на училище. Замисляме ли се колко редовно и здравословно се хранят те, особено когато са извън дома. Отдавна мина времето на училищните столове – с носталгия или не, преглъщаме спомена за тях. И когато няма кой да се грижи за здравето на децата ни, все повече „фаст фуд‟ павилиони  се зароиха около учебните заведения.  Всички знаем, че сандвичи, катми, дюнери, понички, баници и други тестени изделия не са полезни, въпреки  че ни се струват хранителни.

Голямото количество на мазнини и въглехидрати, които се натрупват в детския организъм могат да доведат не само до наднормено тегло. Неправилното хранене затруднява храносмилането, отслабва имунитета и влияе върху паметта и концентрацията на децата.

Толкова е проста истината, че малчуганите почти винаги се хранят с… очите си. Избират храната според  това  колко апетитна им изглежда и ако нещо в нея няма привлекателен вид, следва солидна порция мръщене.

schoolfoodДруг проблем при учениците е нежеланието другарчетата им да видят, че си носят храна от вкъщи, когато на мода е да си купиш от магазина.  В това няма лошо, но научете децата си да купуват разумно.  Например: сандвич, който съдържа пилешко месо или риба, комбиниран със зеленчуци като моркови, маруля, домат и краставица.  За добро храносмилане и памет са полезни суровите ядки – орехи, бадеми, лешник или фъстък. Четох, че лешникът помага при умора (при това е диетичен!), бадемите съдържат най-много калции и витамин Е, фъстъкът е богат на фолиева киселина, способстваща за обновяване на клетките, а орехът е полезен за ума, както обичат да казват майките.  Задължително изберете за детето си плод. Препоръчителен и удобен за училищната среда е ябълката. Ако се питате защо, отговорът е поради високото съдържание на витамин С и антиоксиданти.  Британците не случайно казват: „С една ябълка дневно лекарят не е нужен‟.

Това са три красиви и вкусни компонента, които всички деца обичат.  А няма нищо по-хубаво за  майката да види детето си здраво, силно и готово за приключения.