Нейно Величество Розата

blue20rosesСвикнали сме да виждаме червени рози навсякъде около нас. Червеното е страстен цвят и затова тези рози често са избирани като начин за показване на любов. И все пак розите имат най-различни разцветки. Вече дори могат да се отгледат сини рози, които изглеждат наистина зашеметяващо. Не сте очаквали да има роза в такъв цвят, нали? Заради изискаността си и строгата осанка розата спокойно може да се нарече „царицата на цветята“.

Представете си да имате къща с двор, в който да посадите рози в най-различни цветове. Вашата розова градина ще изглежда толкова приказно, все едно е излязла от детска книжка. Ароматът на цветята ще ви омагьосва всеки път щом го подушите, а тайната сила на розите ще отведе ума ви на неподозирани места. Ех, размечтах се 🙂

Знаете ли защо розите имат бодли? Отговорът всъщност е много прост и логичен – за да се защитават от опасности. Първоначално те са растели в горите, а бодлите служели, за да се пазят от дивите животни, който искали да ги изядат.

Розовото масло, както добре знаем, има специфична, силна миризма. Процесите по извличането му са разработени в древна Персия и у нас, а самото то е ценен компонент в парфюмерийната индустрия. Розовата вода пък има приложение в медицината, готварството и козметологията. Според една легенда рози са рисувани по тавана на стаи, в които се провеждали тайни срещи, за да не излиза оттам секретната информация :).

Нейно Величество Розата изглежда е завладяла целия свят. На много хора тя е станала любимо цвете, а и се е превърнала в универсалния подарък за всеки повод. Следващия път не забравяйте да се поклоните пред „царицата на цветята“ ;).