Лилиумът пада от небето

lilium_asiaticИма една легенда за лилиумите и тя гласи, че те са паднали от небето звезди. Това, разбира се, се дължи на характерната им форма. Историята е кратка, но звучи някак по магически красиво. Хората имат нуждата да вярват в чудеса, а защо произхода на едно цвете да не е първата крачка към това. Начинът, по който ти възприемаш света, го прави толкова прекрасен в очите ти, нали така?

Това, че звездообразните лилиуми съществуват в толкова много краски, е достатъчно да повярвате, че природата може да сътвори неповторими чудеса от нищото. Някои лилиуми са едноцветни, други блестят в два тона, трети са опръскани с малки точици, но всички се отличават с неземна красота, може  би защото идват от небето 😉

Истинската история на лилиумите започва в горите на северното полукълбо, където климатът е умерен и благоприятен за тях. Те се крили под сенките на храсти и дървета, което значи, че обичат влагата, но не и топлината. До 19 век в Европа бил познат само белият лилиум, след това от Азия дошъл жълтият и розовият. Чужденци подарявали на европейските крале това цвете в знак на смирение и желание за разбирателство. Кралските дворове редовно били украсявани с лилиуми за специални събития. Те били поднасяни и на жените като символ на любов.

Най-ранните лилиуми започват да цъфтят през пролетта, а някои продължават така чак до есента. Не са от най-лесните цветя за отглеждане, имат си своите капризи, както е и при хората. Затова пък изглеждат елегантни, крехки и заслужаващи внимание. Любими цветя са на мнозина, а на теб?