Как да пестим в кухнята?

Ако вие сте човекът в къщата, който следи за готвенето, трябва да знаете, че бюджетът за храна трябва да се разпределя умно. За целта не са нужни само прости калкулации, но и известна доза организираност, следене на продукти и планиране.

Например, ако купувате сезонни плодове и зеленчуци, ще спестите, защото несезонните и нетипичните за нашите ширини са свързани с повече разходи, било за транспорт или за отглеждане в изкуствена среда.

save-money-kitchen-foodКато купувате в големи количества, цената на единица продукт значително спада. Това също може да послужи в кухнята с основни продукти като яйца, захар, брашно, ориз и т.н. В този случай най-добре идете в складовете на едро, но не забравяйте да прегледате и срока на годност на съответните продукти и да прецените ще успеете ли да ги използвате, преди да е изтекъл.

Планирайте менюто си внимателно. Ще се учудите колко е лесно по този начин да спестите откъм хранителни продукти при всяко посещение на магазина. Със сигурност ви се е случвало да отидете до магазина за две неща, а да се върнете с 15, някои от които са били спонтанни покупки на дребни нещица, които са ви хванали окото. Можете и без тях. Ето това си спестявате като планирате покупките си. Направете си списък и се придържайте към него.

Още един метод да намалите разходите си в кухнята е да я почиствате с домашно приготвени препарати. Добре известните ни на всички лимони и оцет имат незаменими почистващи свойства заради киселинността си. Содата бикарбонат, примесена с вода, пък може да послужи както за отстраняване на мазнини, така и за отпушване на канали.