Мащерка

Мащерката е една от най-използваните билки по нашите земи. Предимствата й се знаят и се използват още от времето на Древна Гърция и елените, та чак до днес.

Мащерката се използва освен като подправка в кухнята, така и като билка, когато става дума за здравето ни. И понеже все повече млади домакини не са запознати с подправките и народната медицина, реших да споделя няколко думи за мащерката и нейните свойства.

800px-Thymus_vulgaris_54555Мащерката е многогодишно растение, което цъфти в периода юни-септември в лилави, розови или бели цветове. Много е ароматна и ако веднъж запомните уханието й, няма как да не го разпознаете след това.

Когато добавяте мащерка в ястията си, имайте предвид, че е най-добре да я сложите по-рано, за да може да отпусне повече от етеричните си масла, които са много полезни. Подходяща е за подправяне най-вече на супи, яхнии и месо.

Когато говорим за мащерката като билка, тя може да се използва почти за всичко. Съдържа няколко вида антиоксиданти, които спомагат за изхвърлянето на натрупаните в тялото токсини. Активно действа, ако се борите с различни гъбички, вируси или бактерии. Именно заради тази си способност мащерката е често срещана добавка във водата за уста, пастата за зъби и различни лекарства. Спомага при нередовност в горните дихателни пътища и дори се отразява благополучно при борбата с бронхит, астма и др. заболявания. При локално нанасяне може да спомогне за успокояване и лекуване на кожата при акне, кожни инфекции и дори рани.

Въпреки много ползи от мащерката, ви препоръчвам да внимавате с дозировката й. Много хубаво не е на хубаво, н0 от друга страна, да се лишавате от ползите на подобна билка, е истинска загуба.