Екологични материали в дома

Тези от вас, които следят блога ми, сигурно са наясно, че обичам зеленината. Интересувам се и от природосъобразен начин на живот и доколкото ми е възможно се опитвам да водя такъв. Ясно е, че вече не сме в праисторическата ера и хората не живеят в хармония с природата, а някакси са я взели в свои ръце, което може на нея да не й допада много, но това е неизбежно. На запад екологичният начин на живот навлиза все повече, допадат ми идеите за слънчеви панели, енергоспестяващи крушки и вятърни генератори, но днес искам да споделя за някои, да ги наречем екологични, материали.

Като се замислим, паркетите, които имаме вкъщи са направени от дърво, а не може да кажем, че този материал се възобновява бързо. Без да преувеличавам, искам да отбележа, че на една гора ще й е необходим цял век, за да израсне наново, а и обезлесяването е съществуващ проблем. Бамбукът обаче расте около осем пъти по-бързо от твърдата дървесина и когато го отрежеш, той продължава да живее и отново пораства. Бамбуковата подова настилка е твърда и не потъва лесно. От растението още може да се правят мебели, плотове и дори килими.

Cork-flooring-tilesКоркът също е един от „зелените“ материали, използвани в интериорния дизайн. Ако подът ви бъде направен изцяло от него, ще бъде издържлив и няма да пропуска вода. За незапознатите той се прави от кората на корков дъб, което значи, че самото дърво продължава да живее. Кухненските плотове от корк пък са за предпочитане, защото са хипоалергични.

Това е от мен за днес, надявам се да съм била полезна 🙂