Да се приготвим за ваканция в чужбина

Какво да правим, ако летим към непозната за нас страна на почивка? Първо, започнете да търсите информация за нея – традиции, обичаи, правила, нрави, кое е допустимо и кое не. Поинтересувайте се и от прогнозата за времето в периода, в който ще бъдете там, за да знаете какво дрехи да си вземете. Възможността да сте близо до непозната култура не се отдава на всеки, така че се подгответе добре.

Преди да започнете да стягате багажа, ще е добре да си направите два списъка – в единия ще записвате вещите, които да сложите в ръчния багаж, а в другия е за тези, които отиват в куфара. Записвайте нещата, за които се сетите, дори и да за незначителни; после ще го прегледате и някои от тях ще отпаднат така или иначе. Това важи, ако пътувате със самолет, иначе един списък би бил достатъчен. И пак, ако ще летите към избраната дестинация, трябва да вземете предвид ограниченията за багаж като тегло и разрешени вещи.

15-Take-Your-Startup-AbroadПридържайте съм принципа, че е по-добре да не прекаляваме с багажа. Тоалетните принадлежности като шампоани, балсами, кремове и т.н. могат да се сложат в малки контейнери за пътуване. Вече съществуват и мини пасти и четки за зъби. Разбира се, тези неща може да си ги купите и от някой тамошен магазин, но представете си, че пристигнете късно вечер, не знаете езика или пък къде да намерите тези продукти. По-добре да ги носите със себе си, но не в пълен размер, за да пестите място и да намалите теглото.

Никога не слагайте важни документи, паспорт, бижута и пари в куфара. Тези неща трябва да са близо до вас, т.е. в ръчния багаж. Паспортът така или иначе трябва да го показвате на митническите служители при всеки полет. Понякога при смяна на полети дори не виждате куфара си, защото той отива директно в следващия самолет. Парите и дебитните/кредитни карти трябва да разпределите на няколко места – примерно в портфейла; в джоб на дреха, желателно с цип; във вътрешен джоб на ръчната чанта; на друго тайно място. Това е предпазна мярка, ако се случи нещо непредвидено, да не останете без пари.