Защо трябва да пием вода?

Преди време бях засегнала темата за пиенето на вода, но днес мисля отново да я подхвана – този път в отговор на въпроса „защо“. Всички знаем, че тя е жизненоважна, но запитвали ли сте се какви са конкретните причини, които се крият зад полезното й действие за човешкия организъм. Точно тези отговори ще намерите тук.

keep-calm-and-drink-more-water-2Човешкото тяло е съставено от 60 процента вода. Телесните течности участват в процесите на образуване на слюнка, поглъщане, храносмилане, кръвообращение, пренос на хранителни вещества и поддържане на температурата на тялото. Пиенето на вода помага за поддържането на баланса им. Когато мозъкът ви алармира, че е жаден, това всъщност значи, че съдържанието на течности в организма ви е ниско и балансът е нарушен.

Докато тренирате, е препоръчително да приемате течности, защото губите такива при потенето. Мускулните клетки също се нуждаят от вода, за да функционират нормално. Когато тези клетки не получат достатъчно количество течности, те се свиват, в резултата на което мускулите се изтощават по-бързо.

Водата се отразява благоприятно и на кожата. Самата кожа съдържа много вода и служи като защитна мембрана, която не позволява загубата на течности. Пиенето на вода хидратира кожата, но това не значи, че ако я пиете в големи количества, ще си спестите появата на бръчки :). Там вече действа естествения процес на стареене.

Съществува връзка между телесните течности и токсините. Именно телесните течности са тези, които разнасят токсините до клетките, но и ги извеждат оттам. В този процес бъбреците играят важна роля. Те изчистват организма ви от токсични вещества, но при положение, че приемате достатъчно течности, които да послужат като проводник.

Ето и няколко съвета, които да ви помогнат да пиете повече вода: дръжте бутилка с вода до себе, така че винаги да ви е пред очите; сложете си напомняне на телефона (може да си изтеглите и такова приложение); ако не харесвате вкуса на водата, пийте фрешове; яжте плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода.