Честита година на черния воден тигър

Здравейте, приятели! Знаете ли, че днес, 1 февруари, е наистина специален ден? На тази дата, освен нашия Трифоновден, в Китай и някои други азиатски страни ще посрещнат Нова година в 18:00 часа българско време. Точно за екзотичния празник реших да ви разкажа днес в блога си.

През 2022-а китайската нова година минава под знака на черния воден тигър. Според китайския зодиак това животно се свързва с невероятна сила и мощ. Тигърът се приема още за недосегаем, мистичен и непредсказуем. Поради тези причини китайците вярват, че след неговото настъпване, ще дойдат непредвидени събития, които може да наложат и драстични промени в живота на останалите зодии.

Разбира се, четейки тези редове, не си мислете, че става дума за нещо негативно. Тъй като 2022 е година на водния цикъл, тя обещава, че постави началото на период от щастие, здраве, късмет и благополучие.

Друг интересен факт е, че стара китайска легенда гласи, че на всяка нова година се появявало Ниен – звяр, който плашел хората. Населението се обърнало за съвет към почитан мъдрец. Той им казал как да се спасят – да го уплашат с хартиени фенери в червен цвят и да пляскат шумно с ръце.

Това действие се превърнало в традиция, която се изпълнява и до днес, но осъвременена с конфети и фойерверки. По този начин китайците пъдят лошите сили и приветстват доброто и светлината.